پايگاه خبري هندوستان تايمز اعلام کرد: براي اولين بار، ايراني ها و روسها قرار است سيب زميني توليدي در ايالت پنجاب در شمال هند را مصرف کنند. اداره کشاورزي اين ايالت و شرکت صنايع کشاورزي پنجاب در حال همکاري در مورد الگوهاي صادرات اين محصول کشاورزي به دو کشور ايران و روسيه هستند.
انتشار اين اخبار در رسانه هاي هندي بسيار بيشتر بود تا جايي که پايگاه خبري هندوستان تايمز اعلام کرد: براي اولين بار، ايراني ها و روسها قرار است سيب زميني توليدي در ايالت پنجاب در شمال هند را مصرف کنند. اداره کشاورزي اين ايالت و شرکت صنايع کشاورزي پنجاب در حال همکاري در مورد الگوهاي صادرات اين محصول کشاورزي به دو کشور ايران و روسيه هستند.
اين پايگاه خبري نوشت کي اس پانو، مدير شرکت صنايع کشاورزي پنجاب در اين باره گفت: «ما سفارشاتي براي عرضه 2800 تن سيب زميني به روسيه و 5 هزار تن به ايران داريم. در حال کار بر روي جزئيات امور هستيم تا صادرات را آغاز کنيم.»
بر اساس اين خبر سيب زميني هاي هندي که در هندوستان 18 روپيه به فروش مي رسند قرار است در ايران با مبلغ 50 تا 60 روپيه به فروش برسند که اين موضوع بيشتر براي توسعه صادرات در کشور هندوستان صورت مي گيرد.
واردات سيب زميني در حالي صورت مي گيرد که بر اساس آيين نامه هاي اقتصاد مقاومتي در بخش کشاورزي، دولت موظف است با حمايت از توليدکنندگان زمينه کشت بيشتر سيب زميني در کشور را فراهم کند.
از طرف ديگر اين محصول زراعي تا کنون به عنوان يکي از محصولاتي به شمار مي رفته است که در اکثر استان هاي کشور قابل کشت بوده و همچنين رقم آن نسبت به ساير کشور ها بسيار مرغوب تر بوده است.
استان اردبيل که در چند سال گذشته رتبه اول توليد سيب زميني در کشور را به خود اختصاص داده است امسالبالغ بر 810 هزار تن سيب زميني در سطح 22 هزار هکتار کشت کرده است.
نکته قابل تأمل اين است که بررسي توليد، مصرف، صادرات و واردات سيبزميني حاکي از وجود ۶۴۹ هزار تن مازاد اين محصول در سال گذشته است؛ به طوري که سال گذشته دست کم 4.5 ميليون تن سيب زميني در کشور توليد شده است.
اين در حالي است که مصرف سالانه اين محصول در ايران حدود سه ميليون و 550 هزار تن است. يعني تنها در سال 94 حداقل حدود يک ميليون تن سيب زميني مازاد بر مصرف کشور وجود داشت که در نهايت به خاطر پايين نيامدن قيمت سيب زميني مقاديري از آن در استان هاي مختلف دفن شد.
عدم مديريت توليد سيب زميني و همچنين صادر نکردن اين گياه زراعي باعث شد تا تنها در يک مرحله و در حالي که 4 ماه تا پايان سال 94 باقي مانده بود، حدود هزار و 700 تن سيب زميني توسط مسئولين جهاد کشاورزي در استان ها معدم شود؛ برخي منابع از زيان 625 ميليون توماني به منابع عمومي توسط مسئولين استان فارس با دفن اين ميزان سيب زميني خبر دادند.
از طرف ديگر طي روزهاي گذشته، رئيس سازمان مرکزي تعاون روستايي، از دريافت مجوز هيئت وزيران براي توزيع سيبزميني و پياز در صورت لزوم به محرومان خبر داده بود و اين مساله نشان ميدهد که در حال حاضر نيز کشور با مازاد سيب زميني رو به رو بوده و واردات سيب زميني توجيهي ندارد.
از سوي ديگر نيز همين يکسال پيش بود که شاهد انتشار اخبار و گزارش هايي درباره دفن يک ميليون و هفتصد هزار کيلو سيب زميني بوديم. خبر دفن 1700 تن سيب زميني کشاورزان فسا و داراب يکسال پيش رسانه اي شد؛ اتفاقي که علاوه بر حاشيه دار بودن آن، 620 ميليون تومان از پول بيت المال را به زير خاک برد و حالا پس از گذشت بيش از 12 ماه، خبر مي رسد که قرار است واردات سيب زميني از هند صورت گيرد.